Wafle z owocami i orzechami

autor: • 31 stycznia 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś coś smacznego, pożywnego i bardzo prostego w przygotowaniu. Możecie potraktować to jako element śniadania lub prostą szybką przekąskę w ciągu dnia

Składniki:
– 1 zbożowy wafelek
– 3 łyżki lekkiego serka ziarnistego
– 1/2 filiżanki malin
– 2-3 łyżki orzechów (orzechy laskowe, brazylijskie, włoskie, nerkowce, migdały)
– 1 suszona figa
– 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Serek mieszamy z miodem. Układamy na zbożowym wafelku, posypujemy malinami i orzechami. Dodajemy pokrojoną figę i gotowe.
Wafle zbożowe mimo dość wysokiego indeksu glikemicznego zawierają znikomą ilość węglowodanów. Jedna sztuka to zaledwie 18-19kcal i około 3-4g węglowodanów. Oznacza to, ze ładunek glikemiczny jest bardzo niewielki i bez obaw można sobie na nie pozwolić. Owoce leśne zawierają dość bezpieczne źródło węglowodanów, a orzechy są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy. Do tego nieco protein w postaci ziarnistego serka i szybka pełnowartościowa przekąska gotowa.

Kaloryczność: 151 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 12 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *