Ulubione smaki wyssane z mlekiem matki

autor: • 24 sierpnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Spożywanie warzyw w okresie karmienia piersią ma duży wpływ na to czy dziecko chętnie będzie jadło warzywa w późniejszym czasie – przekonują naukowcy na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”

Co czwarte dziecko w Stanach Zjednoczonych nie spożywa nawet jednego warzywa dziennie. Podobnie jak często ich rodzice, maluchy wolą słodkie lub słone przekąski, które przyczyniają się do otyłości i związanych z nią chorób – podkreśla autorka analizy dr Julie Mennella z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.

– Jeśli w okresie ciąży kobieta konsumuje warzywa, ich smak przenika do wód płodowych, a po narodzinach do mleka, którym karmione jest dziecko. W rezultacie maluch wcześnie poznaje smak warzyw, dlatego później chętniej spożywa je w postaci zmiksowanej – dodaje badaczka.

W badaniach wzięło udział 97 kobiet karmiących piersią. Kobiety podzielono na pięć grup, z których trzy – przez miesiąc – tuż przed karmieniem piły pół szklanki soku marchwiowego, selerowego, burakowego lub wielowarzywnego. Pierwsza grupa rozpoczęła, gdy dzieci miały dwa tygodnie, druga gdy dzieci skończyły miesiąc, a trzecia gdy dzieci skończyły dwa miesiące. Czwarta grupa kobiet piła sok warzywny przez trzy miesiące, rozpoczynając gdy dzieci miały dwa tygodnie, a piąta nie piła soku wcale.

Gdy w późniejszym czasie do jadłospisu dzieci zaczęto wprowadzać miksowane warzywa, proces karmienia maluchów nagrywano. Mamy próbowały podawać dzieciom pokarm zawierający marchewkę lub brokuły lub niezawierający warzyw. Następnie naukowcy analizowali reakcję pociech na każdy z oferowanych produktów.

Okazało się, ze dzieci, które poprzez mleko matki miały wcześniej kontakt z marchewką wolały zjadać pokarm o smaku marchewkowym niż o smaku brokułowym lub innym niż warzywny. Jedynie 8 proc. maluchów odrzucało wszystkie proponowane posiłki.

Dzieci, które miały kontakt ze smakiem marchewki od drugiego tygodnia życia jadły więcej pokarmu o tym smaku oraz robiły to chętniej i szybciej niż te, których matki nie piły wcześniej soku.

– Dzieci uczą się poprzez powtarzającą się ekspozycję. Ważny jest także czas. Pierwsze tygodnie życia to najlepszy czas zarówno dla dziecka, jak i matki do wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych – komentuje dr Mennella.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *