Twarożek z domowym musli

autor: • 18 marca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Jogurt z musli to bardzo popularna przekąska. Zwykle zawiera jednak dużo węglowodanów, również tych prostych. Do gotowego musli producenci często dodają cukier, syrop glukozo-fruktozowy oraz tłuszcz. Takie mieszanki nie mają wiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem, mimo, że producenci starają się nas przekonać, że jest inaczej

 

Znacznie lepiej przygotować je samodzielnie (jest to również tańsze rozwiązanie). Jogurt z kolei warto zamienić na lekki twarożek homogenizowany, który zawiera więcej cennych protein. Oto nasza propozycja znacznie zdrowszej, bardziej wartościowej i równie smaczne przekąski:

Twarożek z domowym musli i odrobiną świeżych owoców

Składniki:
– 100g lekkiego twarożku homogenizowanego
– 2 łyżki naturalnych płatków owsianych
– 1 łyżka otrębów żytnich
– 1 łyżeczka płatków migdałowych
– odrobina stewii
– 1/4 kiwi
– 3-4 kawałki mandarynki

Przygotowanie:
Stewię połączyć z jogurtem. Wymieszać z płatkami, otrębami i siekanymi płatkami migdałów. Udekorować kiwi oraz mandarynką. Przekąskę warto umieścić w lodówce na 10-15 minut. Można również dodać odrobinę suszonych owoców oraz przypraw – cynamonu, kardamonu czy wanilii.

Kaloryczność: 175 kcal

Białko: 13g
Tłuszcz: 7g
Węglowodany: 15g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *