Tortilla z hummusem i awokado

autor: • 17 stycznia 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Posiłkiem, który odpowiada za dostarczenie nam energii na pierwsze godziny po przebudzeniu, jest śniadanie. Możemy je zrobić na wiele różnych sposób, jednak ważne, aby było pożywne i syte. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to warto spróbować śniadania z orientalnymi składnikami.

Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, dlatego dobrze skomponowany posiłek musi być jednocześnie wartościowy i smaczny. Na śniadanie idealnie sprawdzą dania z dodatkiem składników z kuchni orientalnej lub południowej, takich jak hummus. To tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamu, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku i zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Z hummusem śniadanie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.

Tortilla z hummusem, awokado i serem fetą

Składniki:

  • 8 łyżek hummusu
  • 2 placki tortilli
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie: Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy na nią pojedynczo placki tortilli, które podgrzewamy, aż do momentu kiedy się przyrumienią i nabiorą złocistej barwy. Gotowe placki tortilli wykładamy na talerz, połowę smarujemy grubą warstwą hummusu i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie układamy po kilka plastrów awokado i posypujemy obficie pokruszoną fetą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i składamy na pół.

Smacznego!

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *