Sos jogurtowo-paprykowy

autor: • 13 lutego 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Gotowe sosy zwykle zawierają dużo kalorii i konserwantów. Jeśli jednak przygotujemy je samodzielnie, mogą okazać się świetnym dodatkiem do zdrowego, zbilansowanego żywienia

Oto nasza dzisiejsza propozycja, która znakomicie komponuje się z mięsem. Z powodzeniem można łączyć ją również z ryżem, makaronem, kaszą, a nawet pełnoziarnistymi grzankami!

Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 100 g lekkiego greckiego jogurtu
– 150 ml wody
– 1 duża czerwona papryka
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– świeża bazylia i pietruszka
– pieprz cytrynowy, szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Na patelni umieścić olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się podsmaży dodać bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz posiekany czosnek. Po kilku chwilach podlać wodą i dusić przez około 10-15 minut na wolnym ogniu. Gdy większość wody odparuje, doprawić pieprzem i solą, a następnie dodać jogurt i pozostawić na ogniu przez około 1-2 minuty. Bazylię oraz pietruszkę posiekać i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. Po około 1-2 minutach sos jest gotowy.
Jak wspominaliśmy, sos można łączyć z różnymi składnikami. My, przy prezentowanym przepisie, postawiliśmy na chudego indyka.

Kaloryczność (całego sosu): 183 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 14 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *