Śniadanie sportowca

autor: • 4 lutego 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Musli to dobry przykład na to, że można jeść zarówno smacznie jak i zdrowo. Jedzą go ci, którzy się odchudzają, ale i osoby z wieloma przypadłościami chorobowymi

Przyrządzenie takiego posiłku nie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, ponieważ chrupiące płatki można zestawić z różnymi produktami. Dlatego, nawet jeżeli coś nie byłoby zgodne z naszą dietą to łatwo można to wymienić to inny dodatek. Musli nadaje się na śniadanie, gdy jesteśmy na diecie wysokokalorycznej, a także na niskokalorycznej. Wszystko zależy od odpowiedniego zestawienia składników.

Wszyscy, którzy są aktywni fizycznie powinni zwracać szczególną uwagę na dostarczanie swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dobrze skomponowane, bogate w węglowodany musli zabezpieczy mięśnie przed wyczerpaniem i pomoże im szybciej odbudować się po treningu. Ilość energii i białka w mieszance powinna być uzależniona od rodzaju aktywności fizycznej. Maratończyk będzie potrzebował więcej energii niż osoba trenująca rozciąganie. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, aby było w nim jak najmniej cukru. Pomogą nam w tym z pewnością świeże owoce. Choć dobór poszczególnych składników to kwestia indywidualna, to poniżej znajduje się przykładowa lista produktów, z których można przyrządzić musli dla osób pozostających w ciągłym ruchu.

Musli dla sportowca:
płatki owsiane
płatki ryżowe
pestki dyni
daktyle
morele
orzechy brazylijskie
jabłko
banan
nasiona Chia
jagody Goi
mleko, np. Ryżowe

Źródło: Moon Dog PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *