Sałatka z czerwoną soczewicą

autor: • 11 czerwca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Polecamy lekki i zdrowy lunch z soczewicą. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wodę Jurajska z wapniem.

SKŁADNIKI:
– 75g czerwonej soczewicy
– 5 pomidorów koktajlowych
– 1/4 papryki czerwonej
– 10 czarnych oliwek
– kilka listków rzymskiej sałaty
– świeża pietruszka
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– plasterek cytryny
– bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
– 1 szklanka wody mineralnej z dodatkiem wapnia – Jurajska

PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę gotować przez około 5-7 minut w lekko osolonej wodzie. A następnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Sałatę rozdrobnić, dodać pokrojone pomidory, paprykę, soczewicę, siekaną pietruszkę oraz oliwki. Doprawić pieprzem i bazylią. Skropić octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Podawać ze szklanką wody z dodatkiem wapnia i plasterkiem cytryny.

Kaloryczność: 358 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 39 g

soczewica_jurajska_ikona

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *