Rozgrzewający krem pomidorowy na jesień

autor: • 8 listopada 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Chłodna jesień to idealny czas, aby do codziennego menu włączyć zupy, na przykład w formie gęstych kremów. To potrawa pełna różnorodnych warzyw, bogatych w wartościowe witaminy. Kremy we włoskim wydaniu, z dodatkami typu ser mozzarella czy bruchetty, to przepis na idealny, jesienny posiłek

Zwykle kojarzona z makaronami czy pizzą, włoska kuchnia słynie również z pysznych zup kremów. Mają one intensywny smak, który zawdzięczają dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw. Jednym z najpopularniejszych kremów jest ten przygotowywany z pomidorów. Najczęściej podawany jest z ciągnącym się serem mozzarella, chrupiącym pieczywem oraz świeżą bazylią.

Składniki:

  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 bagietki
  • ¼ kostki masła
  • garść pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Do miski przekładamy pomidory z puszki, które miksujemy za pomocą blendera. W garnku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię i całość smażymy około 2 minut. Kolejno wlewamy zmiksowane pomidory i wywar z warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu.

W tym samym czasie do małego naczynia wkładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy, a powstałym w ten sposób masłem czosnkowym smarujemy pokrojone na pół bagietki, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarelle oraz świeżą bazylią. Krem pomidorowy podajemy z upieczonymi bruschettami, które polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *