Poncz truskawkowo-ogórkowy dla ochłody

autor: • 31 maja 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Kiedy słupki rtęci wskazują coraz wyższą temperaturę, szukamy skutecznych metod na ochłodzenie organizmu. Co prawda najlepszym sposobem jest picie ciepłych napojów, jednak nie każdy potrafi przemóc się do sięgnięcia po herbatę na gorąco w upalne dni. Dlatego proponujemy przepis na herbaciany poncz, który również przyniesie upragnione orzeźwienie.

Tradycyjnie poncz to korzenny napój alkoholowy. Jest idealną propozycją na zimę, dlatego w upalne dni lepiej przygotować jego mrożoną wersję na bazie herbaty, bez pikantnych ziół, które podniosłyby termogenezę. Można dodać do ponczu alkohol, ale z powodzeniem da się również przygotować jego lżejszą wersję, bez procentów.

Lekki poncz na bazie herbaty z dodatkiem owoców i orzeźwiającego ogórka to doskonała propozycja do grilla lub na spotkanie z przyjaciółmi w plenerze, choćby i na tarasie.

Składniki:

  • herbata czarna, np. pure Ceylon
  • świeży ogórek
  • truskawki
  • liście mięty
  • likier truskawkowy lub syrop truskawkowy
  • lód

Przygotowanie: Dzień wcześniej 2 łyżki herbaty zalewamy litrem zimnej wody i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odcedzamy liście herbaciane i dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i truskawki. Dodajemy likier truskawkowy i lód. Zdobimy miętą. Jeśli nie mamy wystarczająco czasu, aby „parzyć” herbatę na zimno, możemy ją zaparzyć w tradycyjny sposób i poczekać aż ostygnie. Na zdrowie!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *