Pikantny krem z pieczonej papryki

autor: • 30 sierpnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Koniec lata jest doskonały, by owoce i warzywa – nawet te przejrzałe – wykorzystać jako składnik zup i przetworów. Pora wziąć w garść paprykę i pomidory, a następnie wycisnąć z nich ostatnie soki. Po co? Na zupę!

Letnia papryka i krajowe pomidory pachną cudownie, mają intensywny smak i doskonale nadają się na bazę dla kremowej zupy. Można przyrządzić ją bardziej pikantnie lub słodkawo, zależnie od preferencji. Oto fit pomysł na krem, jakiego jeszcze nie jedliście!

Składniki:

  • 5 dużych papryk
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-3 ząbki czosnku
  • kilka listków kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chilli

Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy na połówki, następnie delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika razem z pokrojoną w krążki cebulą. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni aż warzywa staną się miękkie. Następnie upieczone warzywa dodajemy do bulionu. Gotujemy przez chwilę i przyprawiamy.

Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy do niej Chrupiącą sałatkę z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. Całość możemy ozdobić pokrojoną w paski papryką i listkami świeżej kolendry. Do kremu doskonale będą pasować chrupiące grzanki z żółtym serem i paskami papryki.

Teraz element decydujący o ostrości: czosnek. W wariancie słodszym czosnek dodajemy już przy zapiekaniu papryki. Dzięki temu da swój wyjątkowy aromat, ale też stanie się łagodny i słodki. Drugie rozwiązanie to dodanie czosnku dopiero podczas blendowania całości – wtedy jego ostry smak bardziej się uwydatni. Dobrym pomysłem będzie też dodanie podczas blendowania bakalii – ulubionych orzechów czy nawet suszonych owoców. Jakkolwiek byście nie woleli – smacznego!

krem z papryki i pomidora

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *