Pikantna wołowina z warzywami

autor: • 5 marca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Oto przepis na niskowęglowodanowy posiłek z wołowiną na sposób orientalny. Smakuje rewelacyjnie!

Pikantna wołowina z warzywami

Składniki:
– 150 g chudego mięsa wołowego
– 100 ml mleczka kokosowego
– 0,5 cm kłącza imbiru
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 1/2 cebuli
– 1/2 łyżeczki ostrego sosu tabasco
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1/2 zielonej papryki
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 zielonego ogórka
– 150 g mieszanki sałat
– 5 pomidorów koktajlowych
– seler naciowy (około 10 cm kawałek)
– 5 – 7 czarnych oliwek
– 5 – 7 zielonych oliwek
– 1/3 awokado
– czarny pieprz, szczypta soli, ząbek czosnku

Przygotowanie:
Wołowinę pozostawić w temperaturze pokojowej na około 40 minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, mięso doprawić pieprzem oraz solą. Umieścić wołowinę na mocno rozgrzanej patelni, smażyć przez około 2 minut z każdej strony, w trakcie smażenia nacierać przekrojonym ząbkiem czosnku (nie nakłuwać, nie przekrawać ;)). Usmażone mięso przełożyć na talerz i pozostawić na około 3 – 4 minuty. W tym czasie na patelnię dodać posiekaną cebulę oraz imbir, po chwili dodać wołowinę i zalać mlekiem kokosowym. Pozostawić na wolnym ogniu przez około 5 minut. Na talerzu ułożyć kawałki sałaty, pokrojonego ogórka, paprykę, selera i awokado. Dodać oliwki oraz pomidory koktajlowe oraz gotowe mięso. Na koniec skropić tabasco oraz octem balsamicznym.

Kaloryczność: 465 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 18 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *