Pikantna konfitura z dyni na jesień i zimę

autor: • 10 października 2017 • KuchniaKomentarze: (0)

Jeśli unikasz dodawania cukru do potraw, możesz sobie ten tekst odpuścić. Jeśli jednak docenisz, że wiesz ile cukru naprawdę jest w przetworach, ten prosty przepis na niezbyt słodką konfiturę z dyni z pewnością zabrzmi dobrze.

Dynia to owoc o licznych zaletach, by wymienić tylko witaminy A, B1, B2, C czy PP. Do tego znajdziemy w niej magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor. To też świetne źródło białka i błonnika pokarmowego. O zaletach dyni zdarzało nam się już pisać w przeszłości.

Jedyny problem z dynią jest taki, że surowa mało komu smakuje, a przetwarzanie zubaża jej skład i ogranicza dobroczynny wpływ. Nie inaczej będzie z tym przepisem, bo nie da się przygotować konfitury i zachować kompletu właściwości surowego owocu. Da się za to zachować część, dodać do nich kolejne, wzmocnić smak i zamknąć w słoiku, by cieszyć się całością jak najdłużej!

Składniki wyrazistej konfitury z dyni

  • 1kg oczyszczonej dyni
  • 200ml wody
  • 200g cukru (można zamienić na ksylitol, wtedy nieco więcej)
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru (najlepiej zmielić samemu)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (j.w.)

Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Źródło: 38PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *