Pasteryzowany sok czy świeży owoc?

autor: • 25 września 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Początkowo odpowiedź wydaje się oczywista, jednak po analizie badań naukowych okazuje się, że sok również ma swoje plusy:

– świeży owoc zawiera nawet do 8 razy więcej flawonoidów i nieznacznie więcej luteiny,
– zawartość witaminy C oraz b-karotenu jest podobna w obu przypadkach,
– pasteryzowany sok charakteryzuje się nawet o 18 proc. większą biodostępnością b-karotenu i witaminy C w porównaniu do świeżej pomarańczy, co oznacza, że więcej tych składników może zostać przyswojonych.

W teorii remis, w praktyce każdy sam musi sobie odpowiedzieć (bo to przecież nie jedyne plusy i minusy), nie warto jednak całkowicie przekreślać pasteryzowanego soku. Osobiście wolę owoc, jednak po treningu częściej sięgam po sok, z uwagi na wymiar praktyczny.

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *