Panna cotta owocowo-herbaciana

autor: • 19 kwietnia 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Miłośnicy słodkości z pewnością mają w małym palcu sposób przyrządzenia panna cotty. Jednak przepisy na te popularne desery można urozmaicić… wyjątkowym aromatem herbaty. Dzięki temu, dobrze znane nam słodkie dania, nabiorą zupełnie nowego charakteru, a ich herbaciany posmak zachwyci z kolei każdego miłośnika tego napoju.

Intensywna w smaku i dobra jakościowo herbata może być idealnym dodatkiem do deseru. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a próbowanie nowych smaków sprawia nam radość, to włączenie herbaty do potraw jest idealnym sposobem na odkrywanie nowych „terenów” kulinarnych. Chcąc rozpocząć swoją przygodę od oryginalnych, ale także łatwych w przyrządzeniu deserów, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
  • 100 g cukru
  • Łyżka liściastej herbaty czarnej
  • 10 g żelatyny
  • Odrobina oleju
  • Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
  • Mięta do podania

Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Kokilki smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *