Owoce i warzywa potrzebują skóry

autor: • 20 września 2016 • Kuchnia, Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Skórki owoców i warzyw nie są jedynie ich ozdobą. To tarcza przed licznymi niebezpieczeństwami, a więc np. toksynami. Nie ze wszystkimi przeciwnościami radzą sobie one równie dobrze. Z czym mogą mieć problem i jak będzie to sprawdzane?

Nie przed wszystkimi szkodliwymi substancjami chronić może owoce i warzywa skórka. To oczywiście naturalna ochrona przed pestycydami, które są szeroko stosowane w w rolnictwie. Nie zawsze ona jednak wystarcza. Poza tym, do zjadanych przez nas warzyw i owoców szkodliwe substancje mogą przenikać na wiele sposobów: przez korzenie, liście i łodygę. W efekcie jedząc bogate w substancje odżywcze jabłka, brzoskwinie, marchewki czy buraki – „przy okazji” pochłaniamy niekorzystne dla zdrowia związki.

Dr inż. Maciej Tankiewicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zbada jednak, jak sprawdza się w tej kwestii skórka. Dzięki jego badaniom być może uda się sprawdzić, które pestycydy zostają na powierzchni owoców lub warzyw, a które wnikają do środka. W ramach badań chce on zweryfikować możliwość przenikania przez skórkę do miąższu sześćdziesięciu wykorzystywanych obecnie w Polsce pestycydów. Do badań – spośród wielu stosowanych – wybrał te, które Komisja Europejska i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dopuściły do obrotu i sprzedaży, a których stężenia w niektórych partiach owoców i warzyw przekraczały dopuszczalne normy.

Wybrana przez niego część to jedynie niewielki skrawek wszystkich możliwych do zbadania kwestii. Tylko w 2015 roku do upraw jabłoni dopuszczono 254 środki ochrony roślin. Dodatkowo, w sadach jabłoniowych do ochrony przed parchem jabłoni stosuje się powyżej 10 zabiegów w sezonie wegetacyjnym. Takie środki to jednak zawsze mieszanka pestycydów. Wiele z nich powtarza się w poszczególnych preparatach.

Naukowiec zajmie się dwudziestoma rodzajami owoców i jadalnych części warzyw. Będą to te, które są polskim towarem eksportowym i te, które najczęściej zjadamy świeże, nie poddając obróbce termicznej. Pod naukową lupę trafią więc: jabłka, gruszki, pomidory, ziemniaki, marchew, burak ćwikłowy i cukrowy, brokuł, ogórek, brzoskwinia, papryka, biała rzodkiew, pieczarki, kiwi, pomarańcze, cytryny, banany, awokado, czereśnie i truskawki.

Planuje, że jeśli uda mu się dowiedzieć, które skórki przepuszczają pestycydy, to będzie można np. stworzyć listę rekomendacyjną dla firm produkujących środki ochrony roślin. Określałaby ona, że do danego gatunku (np. jabłoni) zaleca się stosowanie danego związku, bo nie stanowi on zagrożenia dla zdrowia człowieka. Będzie można też określać bezpieczne stężenia poszczególnych środków ochrony roślin, które nie spowodują przeniknięcia pestycydu do miąższu.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *