Odmień swoje drugie śniadanie na wiosnę

autor: • 11 kwietnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Już niedługo będziemy cieszyć się świeżymi warzywami. Zobacz, jak urozmaicić swoje drugie śniadanie, korzystając z „zielonych” i konserwowych warzyw

Często nie zastanawiamy się nad naszym drugim śniadaniem. Biorąc je z domu chwytamy za jogurt lub serek – gotowe produkty, które nie wymagają od nas przygotowania. W chwilach, kiedy lodówka jest pusta, ratujemy się pobliskim sklepem lub stołówką w pracy. Wtedy najczęściej bierzemy kanapkę, nie zawsze zdrową i nie zawsze dostarczającą nam tyle energii, ile potrzebujemy podczas pracy. Oto kilka przepisów, których realizacja nie zajmie nam wiele czasu, a urozmaicą nasze codzienne menu.

Jeśli chcemy, aby posiłek był wartościowy i syty, powinniśmy poświęcić na jego przygotowanie kilka minut w domu. Jeśli rano lubimy pospać do ostatniej chwili – możemy przyrządzić danie poprzedniego dnia wieczorem. Oto kilka przepisów na pożywne drugie śniadanie.

Sałatka w słoiku

Sałatka nie musi kojarzyć nam się tylko z uzupełnieniem głównego posiłku. Jeśli dodamy do niej ryż lub kaszę, to powstanie pełnowartościowe danie, które zapewni nam zastrzyk potrzebnej energii.

zielona salatka

Składniki: garść pomidorków koktajlowych / kilka różyczek brokułów / marchew / 50 g kaszy jaglanej / ogórek zielony / natka pietruszki / dressing vinaigrette lub inny, najlepiej domowej roboty

Przygotowanie: Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kilka małych różyczek brokułów gotuj w osolonej wodzie do momentu aż zmiękną. Warzywa umyj. Pomidorki poprzekrawaj na pół, marchewkę zetrzyj na tarce, ogórka pokrój w kostkę, natkę posiekaj. Układaj warzywa i kaszę warstwami lub wymieszaj – jak wolisz. Całość polej dressingiem.

Zielona kanapka

Wiadomo, że kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją w drodze. Z odpowiednimi składnikami może być również zdrowa i smaczna. Kupując bułkę warto jednak zwrócić uwagę na jej skład – wiadomo, że ciemne jest lepsze. Jednak nie każde „ciemne” pieczywo wypiekane jest z pełnoziarnistej mąki. Wielu producentów barwi wypieki karmelem, aby wyglądały na zdrowe.

kanapka

Składniki: bułka pełnoziarnista / świeże liście szpinaku / konserwowa papryka pepperoni dla lepszego smaku / zielony ogórek / pomidor / bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki / ćwiartka awokado / sól, pieprz, opcjonalnie ząbek czosnku

Przygotowanie: Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku, to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.

Warzywne sushi

Jeśli możesz poświęcić dłuższą chwilę na przygotowanie jedzenia, to warzywne sushi będzie doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Jest nie tylko sycące, ale również smaczne, choć droższe w przygotowaniu. Dodatkowo możesz dowolnie zmieniać jego składniki na swoje ulubione.

warzywne sushi

Składniki: ryż do sushi / liście nori / liście sałaty zielonej / korniszony koktajlowe / awokado / pomidor

Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż go i lekko rozgnieć na liściach nori tak, aby z jednej strony pozostało ok 3 cm wolnego liścia. Na ryżu ułóż liście sałaty. Teraz połóż pokrojone w małe słupki warzywa – awokado, pomidora i korniszony. Zawiń sushi w rolkę za pomocą specjalnej maty lub folii spożywczej. Delikatnie zwilż pozostawioną końcówkę nori i przyciśnij do niej zwiniętą rolkę. Całość jeszcze raz delikatnie ściśnij i uformuj.

Źródło: 38 PR / Kuhne

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *