Najedz się, póki sezon na truskawki trwa

autor: • 29 czerwca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Sezon na truskawki powoli się kończy. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?

Choć, tak jak ze wszystkim, z truskawkami nie należy przesadzać, to zdecydowanie jedna ze zdrowszych przekąsek, jaką proponują dietetycy. I właśnie teraz warto się w nich rozsmakować, bo są nie tylko zdrowe, ale też smaczne.

Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna. Ku uciesze osób będących na diecie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą ilość kalorii. Garść truskawek (ok. 70g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70g, kalorii ma aż trzy razy więcej.

Badania porównawcze z udziałem ponad pięciuset tysięcy osób potwierdziły, że truskawki doskonale wpływają na sylwetkę. Po dogłębnych analizach okazało się, że osoby jedzące więcej tych owoców są mniej narażone na nadwagę.

Oczywiście co innego, gdy mówimy o truskawkach skąpanych w cukrze i bitej śmietanie. Ale same truskawki lub koktajl z kefirem? Jak najbardziej!

Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Radykalnie chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki przeogromnej zawartości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Warto też wiedzieć, że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u pań ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!

Co ciekawe spożywając te owoce regularnie (choć w naszej szerokości geograficznej jest to nieco trudne) zmniejsza się też ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.

Reasumując, truskawki są jednym z najzdrowszych owoców, jakie są produkowane i dostępne na naszym rynku. Charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, niską wartością energetyczną, chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać prawidłową masą ciała. A więc jedzmy truskawki, póki sezon trwa. Zwłaszcza że tegoroczne przymrozki dodatkowo skróciły i tak trwający kilka tygodni sezon…

Źródło: Newsrm.tv

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *