Letnia zapiekanka w wersji fit

autor: • 12 czerwca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Zapiekanka nie może być fit? Może, choć już na starcie trzeba zapomnieć o ciężkich mięsach i tłustych, kalorycznych dodatkach. Ale wciąż zostają aromatyczne i pyszne warzywa z przyprawami!

Lato to okres grillowania i spożywania dań w plenerze. Ten przepis niekoniecznie sprawdzi się na ruszcie, ale przyzwoity piekarnik przeniesie nas w śródziemnomorski klimat przynajmniej kulinarnie.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 300 g makaronu – świderki pełnoziarniste
  • 1/2 słoiczka pomidorów półsuszonych w oleju słonecznikowym (odsączamy z oleju)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1/3 małej cukinii
  • 2–4 pomidory, np. śliwkowe
  • 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

Przygotowanie: Makaron podgotuj w lekko osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem apetyt-na-kuchnie.pl.

Źródło: Fly PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *