Lekkie przekąski na letni piknik

autor: • 31 maja 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Latem, gdy pogoda na zewnątrz nas rozpieszcza, chętniej spędzamy czas poza domem. Jeśli przygotowujesz własny prowiant na wypady w plener i szukasz nowych smaków, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!

Letnia aktywność ma wiele uroków, a jednym z nich niewątpliwie jest możliwość wybrania się z przygotowanym wcześniej posiłkiem na łono natury, by oderwać się od zgiełku i pośpiechu codzienności. Można od niej uciec także kulinarnie dzięki jednemu z tych prostych przepisów w orientalnym stylu.

nachosy

Domowe nachosy z pastą z bakłażana

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżki oleju
  • Pasta z bakłażana (1 bakłażan, 1 cebula, kilka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, łyżka pasty tahini, łyżka oleju, sól i pieprz do smaku – całość do zblendowania)

Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, kmin rzymski, ostrą oraz słodką paprykę, kurkumę, pieprz oraz sól. Następnie wodę wraz z olejem doprowadzamy do wrzenia i powstałym płynem zalewamy suche składniki w misce. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Powstałe ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1 mm. Następnie wycinamy z niego trójkąciki, które wykładamy na blasze wyłożonej papierem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy ciasto około 10 minut. Gotowe nachosy podajemy z pastą z bakłażana. To przekąska typu finger food, a więc idealna na piknik.

pasta z baklazana

Surowe warzywa z hummusem

Składniki:

  • 200 g hummusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 zielony ogórek
  • 5 różyczek brokułu
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka

Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, ogórek, seler naciowy oraz żółtą paprykę. Pokrojone warzywa wkładamy do plastikowego pojemnika. Kolejno odcinamy górną część czerwonych papryk i za pomocą łyżki drylujemy ich zawartość. Do ich środka nakładamy hummus, dodajemy oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Papryki zamykamy kawałkami odciętej części i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *