Kurczak w jogurtowej marynacie

autor: • 3 lutego 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Pomysł na lekką kolację. Znikoma zawartość węglowodanów i duży, proteinowy ładunek sprawia, że tego rodzaju posiłek z powodzeniem można spożyć nawet późno wieczorem.

 

Składniki:

– 1 filet z piersi kurczaka

– 100 g lekkiego jogurtu naturalnego

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki octu balsamicznego

– 1 łyżeczka ostrej musztardy

– curry, pieprz, szczypta soli

– 150 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej

– 150 g mrożonej marchewki typu baby

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Jogurt połączyć z drobno posiekanym czosnkiem, octem, musztardą, pieprzem, curry i szczyptą soli. Kurczaka pokroić na mniejsze części i umieścić w woreczku jednorazowym. Dodać jogurtowy sos, zawinąć worek i umieścić na 40 minut w lodówce. Warzywa rozmrozić i podgotować w lekko osolonej wodzie, powinny mieć dość twardą konsystencję. Zamarynowanego kurczaka wyciągnąć z worka i umieścić na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Sok z cytryny połączyć z oliwą i skropić ciepłe warzywa, a następnie umieścić wraz z kurczakiem na talerzu.

 

Kaloryczność: 226 kcal

Białko: 25 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 18 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *