Karp na stole jeszcze przed świętami?

autor: • 31 października 2019 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, możemy ją dostarczyć w sposób, który nie spowoduje przybrania na wadze.

Wystarczy sięgnąć po mięso karpia, bogate w białko, witaminy oraz tłuszcze o pozytywnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Dietetycy namawiają, by w nadchodzących dniach przemodelować codzienne posiłki tak, by przynajmniej dwa razy w tygodniu w ich składzie znalazła się ryba.

Jak przeciwdziałać zmęczeniu w zimne i deszczowe dni jesienne, gdy brakuje nam energii? Specjaliści ds. żywienia mówią, że punktem wyjścia jest dostosowanie diety, w której składzie muszą znaleźć się węglowodany w postaci kasz, białko z ryb oraz witaminy z warzyw i owoców. Wszyscy też wiemy o potrzebie dostarczania składników mineralnych oraz tłuszczów, które nie podnoszą poziomu cholesterolu.

Na szczęście na półkach sklepowych w ostatnich latach coraz więcej miejsca zajmuje oferta pełnowartościowych, niskoprzetworzonych produktów żywnościowych. W tym roku fani zdrowej żywności mogą postawić na karpie, z uwagi na zawarte w nich składniki odżywcze. Warto przy okazji dopytać o rodzaj hodowli, a także wystrzegać się kupowania żywych, stłoczonych w pojemnikach ryb.

– Ryby, w tym karpie, są najlepszym źródłem wysoko przyswajalnego białka zwierzęcego, gdyż wraz z niewielką ilością energii dostarczają stosunkowo dużo protein, co jest ważne szczególnie dla osób mających problemy z nadwagą, a także dla sportowców – mówi dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

– Białka ryb mogą być z powodzeniem wykorzystywane do uzupełniania składu białek mniej wartościowych, np. roślinnych. Co więcej, zawarte w rybach tłuszcze mają działanie prozdrowotne, podczas gdy lipidy mięsa zwierząt lądowych przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych – dodaje Joanna Tkaczewska.

Źródło: Effective PR

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *