Kanapki na śniadanie

autor: • 22 kwietnia 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Kolejne śniadanie i kolejne kanapki. Nawet jeżeli jesteś w grupie wybrańców, którzy mimo wszystko decydują się zjeść śniadanie to nie oznacza, że spożywasz odpowiednie produkty. Polacy są jednak mistrzami w robieniu…kanapek

Polacy coraz lepiej wypadają w rankingach jeżeli chodzi o zdrowy tryb życia. Zwracamy uwagę na to co jemy i w jaki sposób o siebie dbamy. Śniadanie nie u każdego wygląda jednak w podobny sposób. Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że istnieje spora grupa tych, którzy w ogóle nie jedzą śniadań. Ci, którzy wolą się posilić przed wyjściem najczęściej wybierają kanapki. Brzmi to monotonnie, jednak i w tej kwestii można poszaleć. Każdego dnia wybrać można w końcu zupełnie inny rodzaj pieczywa. Podobnie jest z dodatkami do kanapek. Polacy coraz częściej decydują się na owoce i warzywa, a wiec starają się urozmaicić dietę i postawić na to co znacznie zdrowsze.

Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. W tym przypadku droga od marzeń do realizacji nie musi być długa i męcząca. Na początek powinniśmy pomyśleć o pożywnym i zdrowym śniadaniu. Przygotowując pierwszy posiłek zdecydowanie warto zapomnieć o kawie. Spożycie jedynie kubka kawy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie dostarczy nam odpowiedniej ilości energii. Dodatkowo kawa wypłukuje korzystne dla zdrowia minerały. Warto zatem poświęcić chwilę, by przygotować zdrowy posiłek, który „napędzi” nasz organizm do czasu kolejnego posiłku.

Warto raz jeszcze podkreślić fakt, że podczas śniadania najważniejsze są warzywa i owoce. Występują one w wielu różnych kompilacjach, a wiec nie może tu liczyć na nudę. Sałatki i surówki można także doprawić oliwą z oliwek. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją.

Podczas śniadań trzeba pozostawić w spokoju cukry proste. Nie ma mowy o tym, aby znalazły się one w codziennym menu. Tego rodzaju węglowodany są bardzo szybko spalane przez organizm, dlatego też bardzo często godzinę po ich spożyciu możemy odczuwać głód i spadek energii. Do produktów zawierających cukry proste zaliczamy m.in. biały chleb, dlatego powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju pieczywa, a do swojego menu wprowadzić pełnoziarniste i ciemne pieczywo.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *