Gulasz wege z bakłażanem

autor: • 30 sierpnia 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Bakłażan nie jest nawet warzywem europejskim, pochodzi z Indii. A jednak kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską. I nie ma w tym nic złego, wszak ważniejszy jest smak i właściwości!

W Polsce bakłażan to wciąż warzywo używane bardziej od święta niż na co dzień. Podchodzimy do niego z dystansem, a szkoda, ponieważ „gruszka miłości” pasuje do polskiej diety. Nie tylko jest bogatym źródłem błonnika, ale też wspiera trawienie tłustych mięs, których Polacy wciąż spożywają sporo. Bakłażan ma również potas, wapń i magnez.

Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana. Jeśli jeszcze nie znacie potencjału oberżyn, koniecznie sprawdźcie, jak można „udomowić” oberżynę w kuchni, choćby w formie pożywnego wegetariańskiego gulaszu z ciecierzycą.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • garść posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie: Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.

 

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *