Energetyczny mus czekoladowy z bakaliami

autor: • 22 października 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Słodkawo-słony, energetyczny mus sprawdzi się jako samodzielny deser lub pasta do smarowania pieczywa. W przepisie nie znajdziecie cukru, bo i po co – daktyle już go mają.

Stworzenie dietetycznego deseru to nie lada sztuka i jeśli szukacie takiego przepisu, musicie szukać w naszych archiwach. Ten najnowszy nie jest bowiem dietetyczny, przynajmniej nie w dosłownym słowa znaczeniu. Kalorii mu nie brakuje, co nie wyklucza jednocześnie uwzględnienia go w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Co istotne, w jego tworzeniu nie będziecie korzystać z dodawanego cukru lub innych substancji słodzących. Te znajdują się już w czekoladzie i daktylach suszonych. By wyeliminować jak najwięcej cukru, polecamy sprawdzić szczegółowo, jaką czekoladę stosujecie: niektóre o wysokim nasyceniu kakao mają naprawdę mało cukru, nawet połowę ilości wsypywanej do zwykłej gorzkiej (20 zamiast 40g / 100g produktu).

Składniki (na 5 słoiczków):

  • 200 g gorzkiej czekolady 80%
  • 100 g daktyli
  • 100 g migdałów (mogą być lekko solone)
  • 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
  • szczypta soli

Przygotowanie: Posiekaną czekoladę roztapiamy w gorącej, choć nie wrzącej kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować.

Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.

Na podstawie inf. pras.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *