Do szkoły z orzechami włoskimi

autor: • 27 września 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Trwający już rok szkolny to dla dzieci czas ciężkiej pracy. Bliscy powinni nie tylko wspierać duchowo najmłodszych, ale i dbać o to, aby jak najlepiej radzili sobie ze stawianymi im zadaniami. Co może pomóc uczniom w nauce?

Wrzesień to dla najmłodszych spory przeskok. Trzeba porzucić marzenia o niebieskich migdałach i skupić się na nauce, co nie zawsze jest jednak proste. Warto wtedy wspomóc pracę, pamięć i koncentrację dziecka, a także zapewnić mu energię na cały dzień. Jak to zrobić? Trzeba przede wszystkim zadbać o odpowiednie posiłki dla dziecka. Istotne są w tym wypadku śniadania. To dzięki nim dziecko jest się w stanie skupić się w szkole na konkretnych czynnościach i obowiązkach.

Poza pierwszym śniadaniem, które dla dzieci jest jeszcze ważniejsze niż dla dorosłych, warto zadbać także o ten drugi posiłek. Istotne jest to, aby kolejne śniadanie nie opierało się na niezdrowych przekąskach, a na ich zdrowych odpowiednikach. Zamiast chipsów czy słodkich batonów zachęćmy dziecko do jedzenia np. orzechów włoskich.

Orzechy włoskie wyróżniają się bogactwem składników mineralnych. Posiadają dużą ilość fosforu, która wspomaga pracę mózgu i wpływa na sprawność procesów myślowych, a także są źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz cynku. Poza tym w ich składzie znajdziemy witaminę E i B6 oraz niezwykle zdrowe kwasy Omega3. Orzechy mają również pozytywny wpływ na kondycję skóry, zwłaszcza trądzikowej oraz łagodzą kłopoty żołądkowe

Trzeba zauważyć, że wspomagają one wiele układów w organizmie, takich jak krwionośny czy odpornościowy. Zawartość kwasu lanolinowego działa bezpośrednio na komórki nerwowe, co pomaga zwalczać nadpobudliwość, przemęczenie, stres oraz kłopoty ze snem. Fosfor zawarty w orzechach wpływa na sprawność procesów myślowych.
Orzechy włoskie możemy zapakować uczniowi na drugie śniadanie w dowolnej formie, jako przekąskę prosto z paczki, jak i pysznej sałatki z warzywami lub owocami. Orzechy to także doskonały dodatek do porannej owsianki oraz dań obiadowych.

Źródło: FlyPR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *