Chleb Żytniak

autor: • 16 marca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Szukając chleba, który łączyłby w sobie klasyczny, dawny smak i nowoczesne podejście do żywienia warto zatrzymać się przy Żytniaku. Chleb Żytniak zawiera wiele wysokiej jakości składników, nie ma w nim natomiast konserwantów, ani innych zbędnych E dodatków.

Tradycyjny polski chleb to taki, którego zapachu i smaku nie da się podrobić. Coraz trudniej jest go jednak znaleźć w sklepach. Nie oznacza to wcale, że wielowiekowa tradycja wypiekania chleba żytniego na zakwasie zanika. Żytniak nawiązując do tradycji zawiera dodatkowo kilka nowoczesnych elementów, które jedynie wzmagają jego wyjątkowy smak. To połączenie klasycznej i nowoczesnej receptury jest ciągle wykorzystywane podczas pieczenia Żytniaka.

To, co z pewnością można zaliczyć do jego kolejnych zalet, to lekko spękana, chrupiąca i pyszna skórka, a także wilgotny, delikatny miękisz o równomiernej porowatości.

Nie każdy chleb Żytniak jest jednak taki sam. Fakt, że robiony jest na zakwasie sprawia, iż możliwe jest dodawanie do niego między innymi suszonych owoców czy nasion, w zależności od preferencji piekarza. Te możliwości sprawiają, że zyskuje on aprobatę nawet tych najbardziej wybrednych i wymagających konsumentów.

Nie należy się obawiać, że w tym chlebie znalazły się jakiekolwiek konserwanty, zbędne E dodatki czy wzmacniacze smaku. Produkt jest zaliczany do kategorii „clean label”, a więc jest oznakowany „czystą etykietą”. Daje nam to gwarancję, że żaden niechciany składnik nie został do niego dodany.

Wyjątkowość tego chleba została również potwierdzona poprzez ekspertów przyznających Złoty Medal MTP, a więc jedną z najbardziej prestiżowych nagród na polskim rynku. Chleb Żytniak uzyskał ten tytuł w 2016 r.

Wartość odżywcza w 100 g Żytniaka:

Wartość energetyczna 871 kJ/ 206 kcal
Tłuszcz 1,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 40,0 g
W tym cukry 3,6 g
Błonnik 6,5 g
Białko 6,0 g
Sól 1,1 g

Składniki: mąka ŻYTNIA 40%, woda, suszony zakwas ŻYTNI, płatki ŻYTNIE, mąka pszenna, drożdże, sól, gluten PSZENNY, mąka ze słodu ŻYTNIEGO, mąka ze słodu JĘCZMIENNEGO, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy).

zytniak+cz.etykieta

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *