Błonnik w diecie obniża poziom cukru

autor: • 13 marca 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dzięki zmianie jelitowego mikrobiomu dieta bogata w włókno roślinne obniża poziom cukru we krwi – informuje „Science”.

Dr Liping Zhao z Shanghai Jiao Tong University i jego koledzy porównali efekty dwóch odmiennych diet u osób z cukrzycą typu 2. W ciągu 12 tygodni 16 osób było na standardowej, niskotłuszczowej i ubogiej w węglowodany diecie, natomiast 27 jadło dużo pokarmów bogatych we włókno roślinne – produktów pełnoziarnistych czy warzyw.

Obu grupom podano także akarbozę – lek spowalniający trawienie skrobi. Dzięki akarbozie skrobia przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pożywieniem mikroorganizmów.

Pod koniec eksperymentu 89 proc. osób na diecie bogatej we włókno roślinne skuteczniej regulowało poziom cukru we krwi. W grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 50 proc.

Ponadto grupa o wyższym spożyciu włókna roślinnego bardziej straciła na wadze i miała korzystniejszy profil lipidów we krwi. Jak podsumowuje dr Zhao, zwiększenie zawartości włókna roślinnego w diecie może poprawić stan zdrowia chorych na cukrzycę.

Badanie bakterii występujących u osób, które najlepiej reagują na dietę wykazało zmniejszenie liczebności 47 szczepów, zaś zwiększenie liczebności 15. Te ostatnie wytwarzają kwas masłowy, pod którego wpływem zwiększa się produkcja insuliny, obniżającej poziom cukru we krwi.

Gdy naukowcy przenieśli bakterie z próbek kału do jelit sterylnych myszy, poziom cukru we krwi myszy, które otrzymały bakterie od osób na diecie bogatej we włókno roślinne, był najbliższy normy. Chińscy naukowcy chcą znaleźć także inne sposoby na zwiększenie liczebności korzystnych dla zdrowia bakterii w jelicie.

Autor: Paweł Wernicki, PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *