Amarantus z białą rybą

autor: • 12 marca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Naszym dzisiejszym bohaterem jest mało popularny w Polsce amarantus. Roślina o niezwykle bogatych właściwościach odżywczych, która z powodzeniem może zastąpić płatki czy ryż. Zawiera prawie dwa razy więcej protein od tego ostatniego, dużą ilość magnezu, błonnika, a do tego jest wolna od glutenu! Co więcej, jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Oto nasz pomysł na zdrowy i smaczny i syty obiad.

Amarantus z białą rybą i warzywami

Składniki:

– 1/2 filiżanki amarantusa
– 120g białej ryby (np. dorsza)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 marchewka
– 1/3 średniej wielkości cukini
– 1/3 niewielkiej cebuli
– 1 łyżeczka oleju z wiesiołka
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– biały pieprz, czosnek niedźwiedzi, szczypta soli

Przygotowanie:
Amarantus zalać odrobinę osoloną wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Rybę doprawić pieprzem, skropić skokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę oraz siekaną cebulę. Zawinąć w folię i piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową rybę z warzywami połączyć z amarantusem, doprawić czosnkiem niedźwiedzim i polać olejem z wiesiołka (można zastąpić go oliwą z oliwek)

Kaloryczność; 377 kcal

Białko: 29g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 45g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *